
Contact
 
|
 |
Recepten
Makkelijke recepten
Makkelijke en gezonde recepten met vele extra's.
Receptenwereld
Op zoek naar dat ene recept uit dat bijzondere land? Zoek een recept of voeg een nieuwe
gratis toe. Leuk online kookboek met recepten uit landen wereldwijd.
Jerryke's cuisine
Op deze website staat een groot aantal recepten klaar. Voor u.
Koken met Karin
Veel mensen houden van lekker eten, maar vinden koken eigenlijk vooral lastig en tijdrovend, zeker als er bezoek op stapel staat.
Help, wat moet je maken? Hoe voorkom je dat je uren in de keuken staat? Daar wil Koken met Karin je bij helpen!
Erg leuke site met tekeningen van Karin zelf.
Marina's recepten
Hier vindt u recepten voor:
Voorgerechten
Hoofdgerechten
Nagerechten
Snacks
|
Recepten
Vegetarische recepten
|
Ei uitblazen |
Voor het uitblazen van eieren gebruik je een rauw ei. Verder heb je nodig een dikke naald en een kom waar je het eiwit en eigeel inblaast.
Prik aan beide kanten van het ei, dus de bovenkant en de onderkant een gaatje. Maak één gaatje iets groter door wat met de naald in het gaatje te draaien.
Nu is het een kwestie van blazen, boven een kom blaas je het eiwit en eigeel eruit.
Om het ei van binnen schoon te maken kun je deze vol laten lopen met water en dit er vervolgens weer uit te blazen.
Laat de eieren goed uitlekken en drogen voordat je ze bijvoorbeeld gaat beschilderen.
|
Sambal Oelek, het klinkt al smerig! |
De gemiddelde afhaal Chinees ganger kent het wel, een zak met plastic etensbakken, kroepoek en dan zo'n ultra klein rond potje erbij met rode sambal, oelek in de meeste gevallen. Een mespuntje sambal oelek is voor veel mensen al aardig pittig. Het geeft je nasi of bami wat pit, maar meer dan dat is het ook niet. Voor de eter die zijn eten graag nog pittiger heeft is oelek zo'n beetje de slechtste sambal die er bestaat. Waarom oelek als er zoveel beters op de markt is?
Sambal oelek krijg je bij de Chinees in een klein potje. Bij de supermarkt kun je ook kleine potjes sambal oelek kopen. Vaak gaat dat minstens een jaar mee want veel Nederlanders zijn niet zo op spicy food. Heet eten kun je leren. Je moet er vroeg mee beginnen. Zo begon ik vroeger met een flinke laag mosterd op een broodje kaas. Later werden dat eet een eetlepel sambal wedstrijdjes bij de lokale shoarmaboer en tegenwoordig is zelfs de gele madame janet sambal niet echt heet meer. Sambal is voor de verfijnde eter, de smaak van het gerecht komt meer naar boven en je hebt natuurlijk die extra 'oh wat is dit lekker pittig' belevenis, bijna een verslaving.
Wat is goeie sambal?
Om goeie sambal te beschrijven zal ik eerst het slechte aan de sambal oelek proberen te omschrijven. Rode pepers zijn niet lekker, vreemd maar dat is zo'n beetje wat ik proef in sambal oelek. De smaak van verse rode pepers en die staat mij niet aan. Sambal waarbij de pepers zijn gebakken of eerst gedroogd smaken veel neutraler, die specifieke rare smaak die je in sambal oelek proeft is ieder geval weg.
De beste sambal maak ik zelf. Een gemakkelijke recept, een zak gedroogde kleine chilipepers, een keukenmachine, zout, knoflook en zonnebloemolie is het geheim. Dit is een hele neutrale maar zeer hete sambal die je ook in het echte China tegenkomt. Het is een basis recept want bijvoorbeeld sambal uit de Indonesische keuken is vaak veel rijker van smaak. Zo heb je sambal badjak een gebakken donkere sambal met een veel verfijnder smaak dan de 'smerige' oelek. Of sambal tjampoer met trassi (gefermenteerde garnalen).
Het geheim van de Warmoesstraat
Één recept wat ik nog steeds wil bemachtigen is het recept voor de sambal die staat op tafeltjes bij het bekende eethuis Kam Yin in de warmoesstraat Amsterdam. Het is een donkere sambal op basis van olie met waarschijnlijk een specifieke saus als smaakmaker. Probeer deze sambal eens met een bord noodles. Zoals donkere biertjes smaken, smaakt deze sambal, een ware streling voor de tong en sambal liefhebber.
|
De nieuwe gehaktballen van, van Dobben |
De gehaktballen van mijn moeder zijn het lekkerst. Dat is wat de meeste Nederlanders zullen antwoorden op de vraag 'wie maakt de lekkerste gehaktballen'. Volgens snack fabrikant van Dobben zou dat moeten veranderen met een nieuw product, juist! van Dobben gehaktballen.
Natuurlijk zijn wij benieuwd maar een foto van de nieuwe gehaktballen heeft ons al aan het denken gezet. Een foto van een van Dobben opengesneden gehaktbal ziet er hetzelfde uit als een bal die te lang achter het raampje van tankstation automatiek heeft gelegen.
Watertanden ga ik dus niet van een 'van Dobben' bal. Ik laat hem bij voorbaat al links liggen. Het proeven niet waard. Volgens de producent is de bal gemaakt van smakelijk rund- en varkensvlees, fijne kruiden en scharreleieren. Geen geheim recept dus maar wat mis ik? uien en paneermeel! Mijn moeder maakte de beste gehaktballen van puur rundvlees, met 1 of meerdere eieren, gesnipperde ui, peper en zout en paneermeel. Geen geheim kruidenmengsel, of half-om-half gehakt.
Aan de kleur van het gehakt straalt het varkensvlees er vanaf. Ik heb nog niet op de verpakking gekeken maar ik kan mij zo voorstellen dat vanwege economische redenen het percentage varkensvlees hoger is dan rundvlees. Varkensgehakt is namelijk stukken goedkoper. Van Dobben is een pracht producent als het gaat om kroketten, maar ze maken ook de lekkerste broodjes in de Regulier Dwarsstraat te Amsterdam. Jammer dat ze zich op de massa markt voor gehaktballen storten. Kwaliteit is sinds 2010 blijkbaar ver te zoeken.
|
|
|
 |
Gesponsorde links
Recepten
|
Dierendonck |
Geproefd
· Brussel
Exit Jack O Shea, enter Dierendonck: na een korte passage van de Ierse slager in de Sint-Katelijnestraat in Brussel, was het plots gedaan en waren we onze stoef-slagerij uit de buurt kwijt. Ik weet het niet goed aan wat het precies lag, want er leek altijd veel volk in de winkel te staan, maar ik vermoed dat het restaurant dat hij een paar huizen verderop opendeed hem de das omdeed.
|
Damejeanne |
Restauranttips
· Brussel
Al van toen we er de eerste keer kwamen toen het nog maar net open was, hadden we al door dat Damejeanne een winner zou zijn. Dat zonovergoten terras! Een caffè aperitivo die de uitbundige Italiaanse apero time tot bij ons deur brengt! Die hapjestoog! De Italiaanse aperitiefklassiekers (bitters!)! Eigenzinnige cocktails en goede wijn! Olijfolie van het huis! Maar ook: wat vrolijkheid aan de Ieperlaan.
|
Nougat glacé |
Geproefd
Dit moet zowat mijn favoriete dessert zijn. Als ik het op een menukaart zie staan, dan ben ik meteen verkocht. De combinatie van gekarameliseerde, licht geroosterde pistache-nootjes en amandelen met ijs zorgt voor een lekkernij die zacht maar ook krokant is en zoet maar ook niet te zoet. Wil je het zoeter, dan past frambozencoulis er perfect bij. Wil je het nog minder zoet, hou het dan bij verse frambozen, wat extra nootjes en eventueel een paar blaadjes verse munt.
|
|
Pompoentaart |
|
rijstpap(een beetje anders) |
|
Versierde varkenslapjes |
|
ovenschotel met vis |
|
Peterseliewortel soep |
|
hartig gebak met spek en mozzarella |
|
|
Melden gebroken link      Disclaimer     
Link aanmelden of hoger op de lijst?
|