Welke duurzame auto’s zijn er?

24 juni 2024
by
Joep

Duurzaamheid is een term die je tegenwoordig overal hoort en dat is niet zonder reden. Steeds meer mensen worden zich bewust over het belang van duurzaamheid en zoeken daardoor naar milieuvriendelijke opties voor hun dagelijkse vervoer. Duurzame auto’s zijn dan de ideale oplossing, maar welke duurzame auto’s zijn er eigenlijk? In deze blog bespreken we de verschillende soorten duurzame auto’s die momenteel beschikbaar zijn en waarom ze een uitstekend alternatief vormen voor traditionele voertuigen.

Elektrische auto’s

Als we het hebben over duurzame auto’s, zijn elektrische auto’s waarschijnlijk het eerste type dat in je opkomt. En dat is niet zonder reden! Elektrische voertuigen bieden namelijk tal van voordelen die ze tot zeer aantrekkelijk alternatief maken voor traditionele auto’s. Deze voertuigen worden aangedreven door elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen, waardoor ze geen directe uitstoot van broeikasgassen produceren. Dat betekent dat je zonder schuldgevoel de weg op kunt. Bovendien worden er wereldwijd steeds meer oplaadpunten geïnstalleerd, wat het opladen van deze auto’s gemakkelijker en toegankelijker maakt. De kosten van een laadpaal voor een auto bij jou thuis variëren tussen de €500 en €1500, afhankelijk van het type en de installatiekosten. Lees hieronder de belangrijkste voordelen van een elektrische auto:

 • Lage emissies: elektrische auto’s stoten geen schadelijke gassen uit tijdens het rijden, wat bijdraagt aan een schonere luchtkwaliteit.
 • Lagere operationele kosten: elektriciteit is vaak goedkoper dan benzine of diesel. Daarnaast hebben elektrische auto’s minder onderhoud nodig omdat ze minder bewegende delen hebben.
 • Stimuleringsmaatregelen: veel overheden bieden subsidies, belastingvoordelen en andere stimulansen om de aanschaf van elektrische voertuigen aantrekkelijker te maken. Daarnaast is er ook een financiallease mogelijk. Lees hier hoe je de beste financialdeal kunt vinden.

Populaire elektrische auto’s

Enkele populaire elektrische auto’s die momenteel op de markt zijn:

 • Tesla Model 3: bekend om zijn indrukwekkende actieradius en geavanceerde technologie.
 • Nissan Leaf: een van de eerste massamarkt elektrische auto’s en nog steeds een populaire keuze.
 • Volkswagen ID.4: een veelzijdige elektrische SUV met veel binnenruimte.

Hybride auto’s

Hybride auto’s combineren een traditionele verbrandingsmotor met een elektrische motor. Dit zorgt voor een betere brandstofefficiëntie en lagere emissies dan conventionele auto’s. Ze bieden een goede tussenoplossing voor mensen die nog niet volledig over willen stappen op elektrisch rijden. Hieronder benoemen we de voordelen van een hybride auto:

 • Brandstofefficiëntie: hybride auto’s verbruiken minder brandstof omdat de elektrische motor de verbrandingsmotor ondersteunt.
 • Lange actieradius: in tegenstelling tot volledig elektrische auto’s kunnen hybrides langere afstanden afleggen zonder op te laden.
 • Lagere emissies: hoewel hybride auto’s nog steeds uitstoot produceren, is dit veel minder dan bij auto’s met alleen een verbrandingsmotor.

Een lagere uitstoot is goed voor het milieu en draagt aanzienlijk bij aan duurzaamheid. Naast het kiezen van een milieuvriendelijkere auto zijn er nog andere opties om je leven en huis te verduurzamen, zoals zonnepanelen, groene energie, isolatie. Naast deze opties, worden warmtepompen ook steeds populairder. Het is belangrijk om hierbij altijd de meest kosteneffectieve oplossing te kiezen. Bezoek bijvoorbeeld duurzaamheidsvergelijker.nl voor handige tips en informatie over het verduurzamen van je woning.

Populaire hybride auto’s

 • Toyota Prius: een pionier in hybride technologie en nog steeds een van de meest erkende hybrides op de markt.
 • Honda CR-V Hybrid: combineert de efficiëntie van hybride technologie met de veelzijdigheid van een SUV.
 • Ford Fusion Hybrid: een stijlvol alternatief met een goede mix van prestaties en brandstofefficiëntie.

Plug-in hybride auto’s

Plug-in hybride auto’s (PHEV’s) combineren elementen van zowel hybride als elektrische auto’s. Ze kunnen zowel opladen aan een stopcontact als gebruikmaken van een verbrandingsmotor wanneer de batterij leeg is.

Elektrische auto opladen

Voordelen van plug-in hybride auto’s

Door het beste van twee werelden te bieden, kunnen PHEV’s niet alleen zorgen voor een efficiëntere rijervaring, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. De combinatie van deze twee elementen zorgt voor dubbel zoveel voordelen:

 • Flexibiliteit: PHEV’s bieden de voordelen van elektrische rijden voor korte afstanden en de zekerheid van een verbrandingsmotor voor langere ritten.
 • Lage emissies: tijdens het rijden op elektriciteit produceren PHEV’s geen uitstoot, wat gunstig is voor stedelijke gebieden.
 • Kostenefficiëntie: ze kunnen goedkoper zijn in gebruik dan traditionele auto’s, vooral als ze regelmatig worden opgeladen.

Populaire plug-in hybride auto’s

Plug-in hybride auto’s winnen snel aan populariteit door hun unieke combinatie van elektrisch rijden en de flexibiliteit van een traditionele verbrandingsmotor. Steeds meer mensen kiezen voor een PHEV vanwege de vele voordelen die deze voertuigen bieden. We hebben de populairste keuzes voor je op een rijtje gezet.

 • Mitsubishi Outlander PHEV: een populaire keuze vanwege zijn veelzijdigheid en ruime interieur.
 • BMW 330e: combineert sportieve prestaties met de efficiëntie van een plug-in hybride.
 • Volvo XC90 T8: een luxe SUV met geavanceerde plug-in hybride technologie.

Wil je meer blogs lezen over auto’s? Lees dan deze blog over de top vijf mooiste muscle cars.

Rense
Rense

Ik ben Rense, een journalist met een passie voor media en het laatste nieuws. Ik ben begonnen als een freelance journalist en heb sindsdien een aantal artikelen voor verschillende kranten geschreven, waaronder een paar voor de krant waar ik nu voor werk. Ik schrijf over een scala aan onderwerpen, zoals politiek, technologie, entertainment en cultuur. Ik schrijf ook regelmatig stukken over hoe de media onze samenleving beïnvloeden. Ik houd ervan om nieuwe ideeën en perspectieven te verkennen en deze vervolgens te delen met mijn lezers. Ik ben dan ook erg trots op de kennis en ervaring die ik heb opgedaan in de mediawereld.