Gaat TikTok verboden worden?

26 april 2024
by
admin

Misschien wel de meest gebruikte applicatie van het moment. Onder jongeren in elk geval wel. Zo heeft TikTok in Nederland al ruim vijf miljoen dagelijkse gebruikers. Iets waar de overheden wereldwijd nou niet bepaald vrolijk van worden. In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben ze bijvoorbeeld al een wetsvoorstel aangenomen, die op de korte termijn kan zorgen voor een verbod op TikTok. Iets wat de vraag nog groter maakt: Gaat TikTok verboden worden? Mark Rutte heeft er in zijn campagnes nog veel gebruik van gemaakt. Toch is ook zijn partij, de VVD, er al vanaf. TikTok is namelijk afkomstig uit China. Veel experts zijn van mening dat het niet anders kan, dan dat TikTok vrijwel alle gegevens doet doorspelen richting de overheid. De AIVD noemt het gebruik van de app dan ook een groot risico.

Wat maakt TikTok zo populair?

‘Een TikTok-brein’ zouden ouders tegenwoordig zeggen. Korte filmpjes, van tussen de 10 en 20 seconden, zorgen ervoor dat jongeren ontzettend veel prikkels krijgen. Daarnaast is TikTok misschien wel een van de best geoptimaliseerde apps ooit. Het algoritme speelt namelijk binnen enkele minuten al direct in op de dingen die jij leuk blijkt te vinden. Iets wat ervoor zorgt dat de app nooit saai is. Docenten en leraren zien ook duidelijk terug in wat voor periode we momenteel leven. Zij geven aan dat de concentratie van de jongeren steeds slechter begint te worden. Anders dan vroeger zit iedereen tegenwoordig constant achter een scherm, op het internet. De jeugd mist dan ook geen enkele nieuwe trend. Stel er komt bijvoorbeeld een nieuw dansje uit, dan worden die op de schoolpleinen in grote getalen na gedanst. Overigens is elke leeftijdsgroep wel vatbaar voor een nieuwe trend. Bijvoorbeeld als jij en je vrienden voor een leuk weekend wat apihp kopen. Stel dat wordt een succes, dan zul je dat waarschijnlijk doorvertellen aan andere vrienden. Zo blijft dat balletje als maar rollen.

Toegankelijk en simpel

Binnen enkele minuten is de app gedownload op de telefoon. Je hoeft eigenlijk zelfs niet eens een account te maken. Al doet het merendeel van de gebruikers dat wel. Zonder account kun je namelijk niet alle functies gebruiken. Zo werkt de for you page, het verkoopmodel van TikTok, ook niet zonder een account. De app is ook zo ingericht, dat je helemaal niks hoeft te activeren. Zodra je TikTok opent, ben je direct bij de filmpjes.

Filmpjes verwijderen

Het ziet er uit als een hele Westerse applicatie. Toch wordt werkelijk alles gereguleerd in China. Helaas zijn ze in dat land streng op íeder klein dingetje, behalve op de filmpjes die voorbijkomen op TikTok. De minimale leeftijd is officieel gezien 13 jaar. Toch wordt geadviseerd om kinderen van die leeftijd absoluut niet op de app te laten gaan. Dit door de doodsimpele reden dat ze geen flauw idee hebben wat er allemaal gebeurd. Nee, het is niet super handig om de app te gebruiken. Maar als je bewust bent van de dingen die erop gebeuren, dan is het al een stukje veiliger. TikTok heeft namelijk geen afdeling die speciaal is opgericht om illegale filmpjes te verwijderen. Hierdoor staan er soms vechtfilmpjes online met miljoenen kijkers.

Heeft TikTok ook voordelen?

Ja, TikTok heeft ook voordelen. Al is het de vraag of die kleine voordeeltjes doen opwegen tegen de grote nadelen die de Chinese app heeft. Zo is het hebben van een algoritme in basis niet zo slecht. Stel je bent een liefhebber van geschiedenis, dan zal jouw for you page vol staan met geschiedenis feitjes. Iets wat ontzettend leerzaam is. Of als jij en jouw vrienden graag 4mpd producten kopen en gebruiken, dan zal jij daar zeker wat van terug zien op de app. Al is het stukje ‘leerzaam’ van TikTok toch wel heel erg klein. De meeste filmpjes zijn er vooral om je te vermaken. Iets wat natuurlijk helemaal geen probleem is, het is soms heel prettig om even aan iets anders te kunnen denken. Denk dan ook bij jezelf na, of deze voordelen opwegen tegen alle nadelen!

Rense
Rense

Ik ben Rense, een journalist met een passie voor media en het laatste nieuws. Ik ben begonnen als een freelance journalist en heb sindsdien een aantal artikelen voor verschillende kranten geschreven, waaronder een paar voor de krant waar ik nu voor werk. Ik schrijf over een scala aan onderwerpen, zoals politiek, technologie, entertainment en cultuur. Ik schrijf ook regelmatig stukken over hoe de media onze samenleving beïnvloeden. Ik houd ervan om nieuwe ideeën en perspectieven te verkennen en deze vervolgens te delen met mijn lezers. Ik ben dan ook erg trots op de kennis en ervaring die ik heb opgedaan in de mediawereld.