De toekomst van print versus online media

10 juni 2024
by
Joep

De media is de afgelopen decennia flink op zijn kop gezet door de opkomst van het internet. Online media, zoals websites en sociale media zijn steeds populairder geworden, terwijl traditionele printmedia, zoals kranten en tijdschriften, met teruglopende oplages te maken hebben. Wat betekent dit eigenlijk voor de toekomst van print versus online media? Verdwijnt printmedia helemaal of is er nog steeds een plaats voor in onze digitale samenleving.

3 grootste trends die de toekomst van print en online media bepalen

Om de toekomst van print en online media te voorspellen, is het belangrijk om naar de grote trends te kijken die deze twee media beïnvloeden. Hieronder bespreken we 7 van de belangrijkste trends:

De opkomst van mobiele apparaten

Steeds meer mensen consumeren media op hun mobiele telefoon of tablet. Dit heeft geleid tot een verschuiving van websites naar mobiele apps en een toename van de populariteit van social media platforms. Veel bedrijven spelen in op deze trend en plaatsen hun content op beide media.

Platformen

De doorbraak van online platformen kwam met de komst van breedbandinternet in de late jaren 90 en begin 2000. Dit maakte het mogelijk om sneller en efficiënter te communiceren, wat leidde tot een explosie van nieuwe online platformen, zoals social media websites, video streamingdiensten en online marktplaatsen. De opkomst van online platformen heeft een grote impact gehad op onze samenleving. We gebruiken ze nu voor alles, van het lezen van actueel beursnieuws tot het kopen cryptovaluta. Vooral die laatst genoemde heeft een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Sinds de enorme groei van Bitcoin zijn er massaal community’s ontstaan die informatie aan elkaar verschaffen over beleggen.

printers

Ben je hier ook geïnteresseerd in? Bekijk dan hier een platform om op te beleggen.   

Adblockers

Adblockers zijn softwareprogramma’s die advertenties op websites blokkeren. Dit maakt het voor online media moeilijker om inkomsten te genereren, wat kan leiden tot minder content en hogere abonnementskosten. Toch is het installeren van zo’n adblocker niet zonder risico’s. Het is natuurlijk niet de bedoeling, waardoor het bestraft kan worden. Veel printmedia bedrijven spelen hierop in en verwijzen naar hun fysieke media waar advertenties makkelijker overgeslagen kunnen worden dan dat nu het geval is bij YouTube. 

De toekomst van print versus digitaal geld

De ontwikkeling van digitale munten is in volle gang. Platformen, zoals https://www.iforex.nl/ bieden steeds meer beleggingsalternatieven aan voor printgeld. Toch is de toekomst van beide onzeker. Enkele belangrijke trends zullen de komende jaren de toekomst van print versus online bepalen. Een belangrijke trend is de opkomst van centrale bank digitale munten (CBDC’s). CBDC’s zijn digitale valuta die worden uitgegeven en gegarandeerd door centrale banken, net zoals biljetten en munten. CBDC’s kunnen betalingen efficiënter maken, financiële inclusie bevorderen en witwassen en terrorismefinanciering bestrijden. Er zijn echter ook risico’s verbonden aan CBDC’s, zoals privacy kwesties, aantasting van de cybersoevereiniteit en financiële instabiliteit.

De toekomst van printmedia

Gezien de bovenstaande trends is het duidelijk dat printmedia zich moet aanpassen om te kunnen overleven in dit digitale tijdperk. Printmedia kan zich focussen op het produceren van hoogwaardige content die zowel voor printmedia als online media gebruikt kunnen worden. Printmedia bedrijven dienen te investeren in digitale platforms om haar bereik te vergroten en een jonger publiek aan te trekken. Een mooi voorbeeld hiervan is, Voetbal International. Zij zijn begonnen als printmedia, maar combineren dit momenteel met veel content op online mediakanalen, zoals YouTube. Ook kranten, zoals De Telegraaf zien potentie in de toekomst van print versus online media. Met uiteenlopende onderwerpen van sport tot financieel nieuws, spreken zij een jonger publiek aan. Wel zie je dat bij deze platformen een combinatie van beide werelden blijft bestaan. Vaak wordt er vanuit de online media verwezen naar exclusieve content in de geprinte media.

Online

De toekomst van online media 

Online media zal zich kenmerken door een ongekende mate van bereik en toegang tot informatie. Door de voortdurende ontwikkeling van sneller internet en kunstmatige intelligentie, zullen online media platformen nog sneller en gebruiksvriendelijker worden. Online media bieden ook toegang tot een breed scala aan informatie over uiteenlopende thema’s. Of je nu op zoek bent naar het laatste nieuws, informatie over een wetenschappelijk onderwerp of de laatste crypto-ontwikkelingen, online is er vast en zeker iets te vinden. Dit maakt online media tot een waardevolle bron voor educatie en zelfontwikkeling.

Print versus online media

Ondanks de uitdagingen voor zowel print als online media, biedt de toekomst van beide veel kansen. Online media kunnen een krachtig instrument zijn voor om jongeren te bereiken, educeren en verantwoord leren omgaan met het consumeren van media. Door dit te combineren met geprinte media zullen bedrijven de ideale balans vinden en voorbereid zijn op een volledig digitale wereld. Toch zijn trends niet voor niets trends. Het kan zomaar gebeuren dat iedereen terug hunkert naar een fysieke krant, tijdschrift of andere printmedia.

Rense
Rense

Ik ben Rense, een journalist met een passie voor media en het laatste nieuws. Ik ben begonnen als een freelance journalist en heb sindsdien een aantal artikelen voor verschillende kranten geschreven, waaronder een paar voor de krant waar ik nu voor werk. Ik schrijf over een scala aan onderwerpen, zoals politiek, technologie, entertainment en cultuur. Ik schrijf ook regelmatig stukken over hoe de media onze samenleving beïnvloeden. Ik houd ervan om nieuwe ideeën en perspectieven te verkennen en deze vervolgens te delen met mijn lezers. Ik ben dan ook erg trots op de kennis en ervaring die ik heb opgedaan in de mediawereld.