Beginpagina
  Dagje uit
  Online boeken
  Vakantie in Frankrijk
  Vakantie in Griekenland
  Vakantie in Spanje
  Vakantie op de Antillen
  Wandelen
  Nordic Walking
  Fietsen
  Hotels Nederland
  Hotels buitenland
  Duiken
  Kamperen
  Vakantiehuizen
  Vakantiebungalows
  Naturisme
  Kindervakanties
  Dierentuinen
  Attractieparken
  Speeltuinen
  Vakantiecursussen
  Landeninformatie
  Routeplanners
  Valuta omrekenen
  Wintersport
  Reisverslagen
  Zeilen
  Webcams
  Divers

 

Landeninformatie: Griekenland
Griekenland
Griekenland is een land in Zuid-Europa, bestaande uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en een groot aantal eilanden. Deze eilanden vormen samen ongeveer 20% van het landoppervlak.
Griekenland grenst in het noorden (van west naar oost) aan Albanië, Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Bulgarije en Turkije.
Voor het overige is het vasteland van Griekenland omgeven door de Middellandse Zee (in het zuiden), de Ionische Zee (in het westen) en de Egeësche Zee (in het oosten). De grootste eilanden zijn Kreta, Evia, Lesbos en Rodos.
Griekenland is sinds 1981 lid van de Europese Unie.

De naam
Het Nederlandse woord Griekenland, alsmede verwante namen in veel andere talen, komt van het Latijnse Magnia Graeca, waarmee de Romeinen aanvankelijk het door Grieken gekoloniseerde deel van Zuid-Italië en later de volledige door Grieken bewoonde wereld aanduidden. Overigens komt dit woord op haar beurt wel weer uit het Griekse Graikós voort, volgens Aristoteles een oude naam voor het Griekse volk.


De eilanden
In de wateren die het Griekse vasteland omgeven liggen ongeveer 1700 eilanden die ook tot Griekenland behoren: Egina - Chios - Evia - Ikaria - Kreta (Kriti) - Korfoe (Kerkyra) - Kos - Lesbos (Lesvos) - Naxos - Mykonos - Paros - Rodos - Samos - Zante (Zakynthos) e.a.
De meeste eilanden worden gegroepeerd in archipels: de voornaamste zijn de Ionische eilanden, de Sporaden, de Cycladen en de Dodekanesos.


De geschiedenis
Tot 1000 v. Chr. werd Griekenland geregeerd door vele verschillende leiders van diverse afkomst. Het gebied groeide uit tot een mengsel van onafhankelijke stadsstaten, waarvan vele kolonies zich in het Middellandse-Zeegebied vestigden.
De klassieke Griekse cultuur, die rond Athene wordt gecentreerd, bereikte zijn hoogtepunt in de vijfde eeuw voor Christus alvorens het werd veroverd door Philippus II van Macedonië in 338 v. Chr.
Het gebied werd later gecontroleerd door de Romeinse en Byzantijnse imperiums alvorens het werd geabsorbeerd in het Ottomaanse imperium (1456). In 1829 bereikte Griekenland zijn onafhankelijkheid en vestigde een constitutionele monarchie.
Er volgde een militaire staatsgreep in 1967 en een democratische republiek werd gevestigd in 1974.


GR4ALL Griekenland voor iedereen
Griekenland: vakantie en wonen, met informatie over reizen, accommodatie, excursies, VIP pakketten, trouwen in Griekenland, regios, natuur, cultuur, Griekse keuken, muziek, emigreren en meer.De op deze pagina gebruikte teksten zijn afkomstig van Wikipedia.com en vallen onder de licentie van GNU-FDL.


Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden of hoger op de lijst?