Landelijke kranten
  Regionale kranten
  Lokale kranten
  Weblogs
  Opiniebladen
  Autobladen
  Mannenbladen
  Vrouwenbladen
  Gay
  Jeugdbladen
  Opvoeding
  Computerbladen
  ICT-nieuws
  Filmmagazines
  Omroepbladen
  Muziekbladen
  Proefabonnementen
  Roddelbladen / show
  Sportbladen
  Reizen / vakantie
  Marketing / reclame
  Zakelijk / financieel
  Diverse bladen
  Humor
  Radio en TV  ContactHandboek nederlandsepers.nl
Hier kunt u uitgebreide, up-to-date en onafhankelijke informatie over bijna 8.000 in Nederland verspreide binnen- en buitenlandse titels ook op het internet raadplegen.

Journalistiek NL
Links voor journalisten. 


Your Out Online
Nieuws en actualiteiten. Because there is more to explore!Management forum De Scopist

De Scopist is het management forum van Management Scope, een weblog waarop topjournalisten en gastauteurs hun visie geven over politiek, bedrijfs-, financieel- en economisch nieuws.

Webregio
WebRegio Media is het grootste multimediabedrijf in Noord-Holland. Met zeven regionale internetportalen (www.WebRegio.nl) en twee huis-aan-huisbladen is WebRegio Media de belangrijkste speler op het gebied van nieuws en informatie met een regionale invalshoek.

Medianieuwtjes
Medianieuws uit binnen- en buitenland.

DeFotojournalist.nl
Online journalistieke beeldbank van Nederland. Hier vind je snel en gemakkelijk de foto of fotograaf die je zoekt.


 Mediajournaal.nl  
Mediajournaal.nl stopt
Mediajournaal.nl stopt. Na 13 jaar, inclusief de start als Medialog en enkele onderbrekingen, is het mooi geweest en komt er een eind aan dit weblog over mediazaken. Alle (trouwe) bezoekers bedankt voor het bezoek en de reacties.

Kijkcijfers zaterdag: SBS6 opnieuw gedegradeerd tot vierde zender
#AYNIL 1.9mln #WIDM 1.8 #WeetIkVeel 1.7 #Kassa 1.2 #Schaatsen 1.2 #Moltalk 1.0 #Cojones 761K #VerborgenVerleden 685 #Campinglife 723 #Buutvrij 566 #RTL4 23.1 #NPO1 19.2 #NPO2 10.6 #SBS6 6.8

BinnensteBuiten krijgt weekendeditie
Het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten, dat in de plaats kwam van Man bijt Hond, krijgt nu ook een weekendeditie. Hierin worden een aantal ‘hoogtepunten’ uit de afgelopen week getoond. BinnensteBuiten is vanaf 5 oktober 2015 iedere werkdag om 18.50 op NPO 2 te zien en heeft inmiddels een grote groep vaste groep kijkers aan zich gebonden, […]

BNR maakt programma over Europese thema?s
Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk krijgen vanaf vandaag een eigen radioprogramma op BNR. Tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU zijn ze elke zaterdagmorgen om 12 uur te horen in Boekestijn vs. De Wijk. In het programma debateren beide heren met elkaar en een speciale gast over Europese ontwikkelingen. Het programma wordt gepresenteerd […]

 Mediacourant.nl  
Peter de Mönnink: ?Vrijdag en zaterdag SBS 6 heel lastig?
SBS 6 mag dan wel eigendom zijn van de beroemde mediamagnaat John de Mol, maar de zender is nog altijd één grote trieste vertoning met erbarmelijk slechte formats (Drone Masters), een droevige vooravond (House of Talent), kleurloze presentatoren (Kim-Lian van der Meij) en de bijbehorende horrorcijfers. Het gaat in de media vaak over de dalende […]

Boulevard-expert: ?Twan Huys kan tij niet meer keren?
Ron Vergouwen, de tv-kenner van RTL Boulevard, denkt niet dat Twan Huys het tij nog kan keren. Er hangt nu een vervelende sfeer om de presentator heen. Dat zegt hij in gesprek met NU.nl. Vergouwen denkt dat het voor Huys nóg lastiger is geworden om gasten te scoren sinds hij zijn talkshowgast Jenny Douwes live op televisie […]

 Mediaonderzoek.nl  
Televisie is dood, leve televisie

Theater Amsterdam is traditiegetrouw (letterlijk) het toneel van de jaarlijkse Screenforce Day. Zo ook dit jaar. Bijna 400 (record!) adverteerders, bureaus, strategen, consultants en andere relaties lieten zich bijpraten over vooral de toekomst van televisie. Want die is er. Zeggen niet alleen de vier vertegenwoordigers van de grote zendergroepen, maar ook Mark Ritson. En dan is het waar. Het bewijs werd overigens ook geleverd door het Zweedse model. Daarover later meer. Televisie is dood, leve televisie.

Screenforce had Beau van Erven Dorens uitgenodigd als moderator. Een goede keuze. Hij heeft er net genoeg verstand van om tussendoor kritische vragen te stellen en te weinig om op het juiste moment afstand te nemen van de materie. Vaak verticale afstand, waardoor hij er met z?n perfect geacteerde arrogantie boven gaat staan. Dat geldt niet voor Screenforce voorzitter Ton Rozestraten, die de dag opende met de boodschap dat we de ogen niet mogen sluiten voor de werkelijkheid. ?Natuurlijk zijn er ontwikkelingen in de markt die de positie van televisie onder druk zetten, maar we moeten uitgaan van onze core-opdracht en dat is storytelling. Daar zijn we goed in.?

Programmatic

Een van de ontwikkelingen in de markt is ?programmatic?. Dat heeft niks met TV-programma?s te maken, maar met wel met de wijze van het inkopen van reclameruimte. Eerst alleen online, maar binnenkort zal programmatic ook zijn intrede doen bij televisie. Dus is het een goed idee om Tim Hussain van Ebiquity de vloer te geven en de zaal te trakteren op een ?A Pragmatic Perspective On Programmatic?. Hussain weet waarover hij praat. 20 jaar ervaring in ?digital? en was al in de weer met mobile advertising nog voordat de iPhone op de markt was.

Hussain verraste de zaal met de conclusie dat digital het slechtste kanaal is als je kijkt naar ROI. Uit een studie van meer dan 500 campagnes en 120 klanten en een totaalbudget van 58 miljard pond blijkt dat televisie de absolute nummer één is als het gaat om return on investment. In het rijtje van televisie, radio, print, out of home en digital is die laatste letterlijk de hekkensluiter. Hussain breekt zelfs nog een lans voor print met overtuigende cijfers ten opzichte van digital. Factor 3.

Cognitieve dissonantie

Waarom gaat er dan toch zoveel budget naar digital? Volgens Hussain hebben we in het vak te maken met een sterke vorm van cognitieve dissonantie, die het zicht op de werkelijkheid vertroebelt. We benadrukken de dingen waar we in geloven en vergeten hierdoor de werkelijkheid. Wat is die werkelijkheid dan? Hussain geeft een voorbeeld: van elke 100 online impressies zijn er 54 daadwerkelijk zichtbaar, worden er 35 bekeken en zijn er 9 langer dan een seconde bekeken.

We laten ons verleiden door de toename van het gebruik van allerhande digitale devices en kanalen, maar zegt Hussain: ?Mediagebruik is niet hetzelfde als media-effectiviteit! We meten de verkeerde parameters.? Hussain berekende dat televisie op dit moment te maken heeft met een underspend als je kijkt naar het bestedingsaandeel versus opbrengst/ROI. Waar de overspend dan zit laat zich makkelijk raden.

Zweeds model

Tijd voor het Zweedse model. Nee, geen hoogbenige blondine, maar Mathias Berg, COO van Bonnier Broadcasting Sweden, o.a. eigenaar van ?s lands grootste commerciële televisiezender TV4. Hij heeft de laatste jaren in zijn markt een ontwikkeling meegemaakt die hoogstwaarschijnlijk hier ook aanstaande is. Berg voorspelt dat OTT TV dit jaar groter zal zijn dan lineaire televisie in Zweden. ?Winter is coming?, aldus Berg. Zweeds grapje, zo legt hij uit, maar het is wel degelijk aan de hand. Hoe kan het dan toch zo zijn dat een van oorsprong lineaire TV-bedrijf zich zo staande weet te houden en een enorme omzetgroei doormaakt? Berg onthult drie gouden regels.

Drie gouden regels

De regel is dat je vertrouwen moet hebben in je content. ?Een goed verhaal is een goed verhaal.? Dat is je rol als broadcaster ongeacht of het nou sport, nieuws of entertainment is. ?Relevantie bieden?, zegt Berg. En, niet onbelangrijk volgens Berg, distribueer die content via je eigen kanalen en niet via Facebook en/of Google.

De tweede regel is ?Monetize your legacy?. In de overtuiging van Berg zit dat partijen als TV4 in een compleet andere hoek zitten als de techreuzen. Blijf ook in die hoek en doe daar waar je goed in bent en wees trots op het ecosysteem waarin je opereert. Onafhankelijke metingen, kwaliteitscontent, groot scherm, de reclameboodschap komt aan en noem maar op.

Tot slot moedigt Berg aan om al het nieuwe te omarmen en te integreren in de bestaande business. Hij doelt o.a. op de digitalisering en bijbehorende datastromen. Dat heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat een kwart van de ?kijkers van Berg? in een login-omgeving de content consumeert. De kanalen van Bonnier zijn daarmee – na Facebook – het grootste login-medium in Zweden. ?En nummer één in de kwaliteit van die data?, zo voegt Berg er fijntjes aan toe.

Vier strategieën

Na de pauze was een belangrijk deel van het programma ingeruimd voor de vier vertegenwoordigers van de grote zendergroepen NPO, RTL, Talpa en Fox. Elk van de vertegenwoordigers kreeg vijf minuten spreektijd om hun strategie voor de komende jaren te ontvouwen. In TV-termen is vijf minuten veel, maar ze hadden er allemaal amper genoeg aan, want strategieën zijn er te over en grotendeels nog onderscheidend ook.

Hybride

Zo zet RTL in op een hybride model, waarbij de kijker meer gaat betalen voor content en minder advertenties krijgt voorgeschoteld, maar die advertenties zijn wel meer getarget en dus relevanter voor die kijkers. CEO Sven Sauvé herhaalt nog eens de term Fan Centric, die duidt op het bedienen van de kijker op basis van veel data in combinatie met creativiteit onderbuikgevoel. De investeringen in data en technologie zijn op dit moment enorm binnen RTL, zo laat Sauvé weten en dat alles met de ambitie om marktleider te willen zijn op alle videoplatformen. ?Geloven in eigen content en sterke platformen.? Vrij naar het Zweedse model dus.

Adressable TV

Bij Talpa wordt een start gemaakt met adressable TV, wat onderdeel is van de datastrategie die op dit moment wordt uitgerold. Alle merken onder de paraplu van Talpa worden via data met elkaar verbonden en dat door de dag heen. Niet elk merk is 24 uur per dag relevant. De formule die daarbij gehanteerd wordt is Content + Data = (Persoonlijk) Relevantie. Peter de Mönnink, CCO bij Talpa ziet een ontwikkeling van bereik naar impressies. ?Alles wordt meetbaar en het gaat om performance.?

Multiplatform

Gerard Timmer vertegenwoordigt op het podium de NPO, maar is Algemeen Directeur bij NOS. Of zoals hij het zelf zegt: ?Ik vertegenwoordig geen groep, maar wel de mooiste media-organisatie.? De strategie bij de NOS is er opgericht om het bereik op orde te houden, het verhaal te blijven vertellen en vooral ook te laten landen. Dat alles is gericht met maar een doel: de wettelijke taak zo goed mogelijk invullen. Daarbij wordt door NOS gretig gebruik gemaakt van alle mogelijke platformen. ?Multiplatform-strategie?, zoals Timmer dat zegt. En met succes. ?Het bereik van NPO is 85%, maar NOS steekt daar met 92% bovenuit, met dank aan de inzet van alle platforms.? Daar is recent weer eentje bijgekomen. NOS heeft gesnuffeld aan Google Home en besloten daarmee verder te gaan.

Go

Tot slot geeft Marco de Ruiter (FOX) uitleg over Fox Sports Go, wat gebruikers in staat moet stellen op elk moment op elke plek te kunnen genieten van de content van Fox Sports. Hierbij speelt vooral de smartphone een belangrijke rol als aanjager van het succes van ?Go?. De Ruiter ziet voor elk scherm een functie. De TV als grootst en belangrijkste scherm. De desktop/laptop als persoonlijk scherm en het kleine scherm dus als individueel GO-scherm. Maandelijks heeft GO nu al 130.000 gebruikers met 2,5 miljoen streamstarts. Groot genoeg om ook de adverteerders nu te laten profiteren van het succes.

Zoals gezegd heeft elk van de vier organisaties een eigen strategie ontwikkeld waarbij digital en data de grootste gemene delers zijn. Het woord samenwerking is al een paar keer genoemd en het zou goed zijn als ze van elkaar kunnen leren en de rijen gesloten kunnen houden richting de grote buitenlandse concurrentie. Het is in Zweden al aan de gang, dus waarom hier niet. Weet je in ieder geval gesterkt door de mening van Marc Ritson, want die schreeuwt werkelijk van het podium dat televisie nog lang niet dood is.

2033

De Australische marketinggoeroe Marc Ritson komt net terug uit 2033 en heeft daar gezien wat het belangrijkste scherm is. Een onthulling volgt. De TV. Dat blijft ook de komende jaren by far het belangrijkste scherm. De smartphone zal z?n positie versterken, maar blijft als reclamemedium heel klein. Letterlijk en figuurlijk. Zegt Ritson en dan is het waar.

Kanttekening bij de sterke positie van het TV-scherm in de toekomst is wel de vraag wie de spelers zijn achter dat scherm. Ritson betwijfelt of de huidige stations het gaan volhouden in de toekomst. Spelers als YouTube, Amazon, Netflix en Facebook komen naar televisie. Maar voordat zij de sterke positie van de broadcasters kunnen overnemen moet er nog wel veel gebeuren. De laatste coverage van de US Open verzorgd door Amazon was in de ogen van Ritson ?the worse broadcast ever?. TV maken is een vak, maar broadcasting is eindig.

Millennials

Ondertussen mogen we van Ritson ook niet vergeten dat 94% van de videotijd afkomstig is van het TV-scherm. Bij de Millennials is dat ook nog 72% en hij voorziet dat dat niet afneemt. Millennials worden ouder en zullen weer meer voor de TV gaan zitten. Zegt Ritson en dan is het waar. Als je dat combineert met de belangrijkste voorwaarden waar een advertentiemedium aan moet voldoen, dan zit televisie op de voorste rij. Waarom dan toch die grote shift naar digital?

Wij hebben in het vak (Ritson wijst naar de zaal) te maken met een enorme bias en overschatting. In onze beleving zijn er veel meer mensen actief op Twitter, Snapchat en YouTube dan in werkelijkheid het geval is. Noem het beroepsdeformatie. Het zijn Bruce McColl (Mars) en Marc Pritchard (P&G) die ons af en toe weer met beide benen op de grond zetten.

Sharp

Ritson kan het niet laten om tegenpool Byron Sharp nog even te noemen. Sharp is aanhanger van sophisticated mass marketing terwijl Ritson de leer van targeting aanhangt. Een tweestrijd. Ondanks het feit dat Ritson onlangs een debat met straatlengte won van Sharp schuift hij twee ?real winners? naar voren. Dat zijn Les Binet en Peter Field, die recent een boek publiceerden (The long and the short of it), waarin zij een pleidooi houden voor de combinatie van korte- en lange termijn doelstellingen van een merk. Het is vooral televisie die bijdraagt aan de lange termijn doelstellingen (branding) en die dragen op hun beurt weer bij aan de realisering van de korte termijn doelstellingen (sales).

De uplift van de ROI door de inzet van televisie komt ook tot uiting in een synergie-analyse die de effecten van de inzet van meerdere media in kaart brengt. Televisie komt daarin naar voren als de motor achter een multiplatform strategie. Zegt Ritson en dan is het waar.

Beau sluit af. Hij oogt dizzy van de hoeveelheid en kwaliteit van het aanbod vanmiddag en dat is een goed teken. Beau krijg je niet zomaar uit balans. Een mooie validatie van het succes van Screenforce Day 2018.


Voor de trouwe volgers van dit blog: het klopt dat de titel hier al een keer eerder is gebruikt. 10 jaar geleden al. Blijkbaar is het al zolang een onderwerp.

The post Televisie is dood, leve televisie appeared first on Mediaonderzoek.nl.


 Zappen  
Leuke nieuwe films uit 2017
In plaats van televisie komen deze keer films uit 2017 aan bod. Hieronder een lijstje van een 5-tal films die ...... Lees verder: Leuke nieuwe films uit 2017

Bedankt en tot ziens!
Om maar met de deur in huis te vallen: dit is het laatste bericht dat ik op deze blog schrijf. ...... Lees verder: Bedankt en tot ziens!

Martijn Koning invaller Marieke Elsinga bij RTL Late Night
De zomer komt eraan en dat betekent dat vaste gezichten van dagelijkse programma's er even tussenuit gaan. Zo ook Marieke ...... Lees verder: Martijn Koning invaller Marieke Elsinga bij RTL Late Night

Kim-Lian olifant in de porseleinkast in Verzamelkoorts
Kim-Lian van der Meij begint vanavond aan haar human interest-programma Verzamelkoorts. Met 2 miljoen verzamelaars in Nederland moeten er veel ...... Lees verder: Kim-Lian olifant in de porseleinkast in Verzamelkoorts

Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden
Vacatures
Media Vacatures
Experteer biedt u exclusieve vacatures vanaf € 60.000. Profiteer van het gevarieerde aanbod en krijg toegang tot vooraanstaande headhunters.


   
 Media.nl  
STER reclameomzet 214 miljoen euro in 2010

De Publieke Omroep was vorig jaar goed voor een reclame omzet van 214 miljoen euro. Dit bedrag is omgezet door de STER aan radio, tv en online reclame in 2010.

De omzet van de STER is hiermee 24 miljoen euro hoger dan in 2009. In 2008 bedroeg de omzet nog 226 miljoen euro.

Met de bundeling van TV, radio en internetsites is de STER de grootste aanbieder van reclamezendtijd in Nederland.

Bron: STER