Landelijk

Regionaal

Economisch

Sport

Kunst & cultuur

Wetenschap

ICT


Google
Deze site Web


 Mr. Online  
Advocaten en Sabbaticals, gewoon doen.

Sabbatical past bij jonge generatie

Er wordt veel geschreven over generatie Y. Het opnemen van een sabbatical past bij het denkpatroon dat deze generatie door de kenners wordt toegedicht. Werk en privť lopen bij generatie Y vaak door elkaar. Ze zijn niet vies van hard werken, maar stellen hun vrijheid op prijs. Ze zijn ook onafhankelijk van geest. Na 5 jaren beulen op de Zuidas moet 6 maanden backpacken door AziŽ en Zuid-Amerika gewoon tot de mogelijkheden behoren? En geef ze eens ongelijk.

Modern werkgeverschap

Diverse (grote) advocatenkantoren faciliteren sabbaticals. Ook voor partners zijn er vaak mogelijkheden om een ?sabbatical leave? op te nemen. Er zijn zelfs kantoren die hun partners dat verplichten. Het past een moderne werkgever dan ook om sabbaticals te faciliteren. Bij voorkeur proactief.

Ze gaan toch wel

Advocaten uit de generatie Y laten zich niet weerhouden om een sabbatical op te nemen, al dan niet †met goedkeuring van hun kantoor. Ze gaan toch wel. En als het niet gefaciliteerd wordt, vinden ze in deze krappe juridische arbeidsmarkt na terugkomst toch wel een baan in de advocatuur dan wel het bedrijfsleven, of gaan een poosje interimmen.

Eigentijdse arbeidsvoorwaarden

Voordelen van het opstellen van sabbatical-beleid zijn o.m. dat dit bijdraagt tot een beeld van† modern werkgeverschap, er ontstaat duidelijkheid over de spelregels en het is een bespreekbaar onderwerp geworden. Aan te raden is dat partners niet langer zuur reageren op het plan van een sabbatical van een medewerker.

Aantoonbaar energieker

Een andere overweging om een sabbatical te faciliteren is dat het goed is voor advocaten om eens †op te frissen, opnieuw op te laden en nieuwe inspiratie op te doen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 73 procent van de ondervraagden aangaf dat ze gemotiveerder zouden zijn als hun werkgever sabbaticals aanbood. Het merendeel van de werknemers dat terugkwam van een sabbatical voelde zich volgens dit onderzoek energieker dan daarvoor.

Proactief mee omgaan en gemotiveerde advocaten

Ik adviseer advocatenkantoren om proactief op deze behoefte in te spelen. Dit verhoogt de motivatie van de advocaten en de ?corporate pride? om bij een kantoor te werken dat meegaat met zijn tijd.

Advocaten die over een sabbatical nadenken raad ik aan om hun droom te verwezenlijken, nu er in het huidige tijdsgewricht mogelijkheden voor zijn. En vooral te genieten en zeer gemotiveerd terug te komen bij hun kantoor, dan wel inspiratie op te doen voor een volgende loopbaanstap.

Auteur: Scipio van der Stoel, managing partner Zumpolle Van der Stoel, al meer dan 10 jaar headhunter voor ervaren juristen en fiscalisten. Daarvoor was hij lang advocaat en managing partner bij grote kantoren. Klankbord voor managing partners, general counsels, tax directors en overig senior management.

Het bericht Advocaten en Sabbaticals, gewoon doen. verscheen eerst op Mr. Online.


Advocatuur worstelt met Raad van Advies

Een raad van advies instellen voor strategische en andere vragen? Dat moeten advocatenkantoren alleen doen als zo?n raad buiten het bestuur om contact kan maken met geledingen binnen de organisatie, zoals de ondernemingsraad of de afdeling HRM, of met klanten.

Dat is de reactie van consultant Maarten de Haas op een rondvraag van de redactie van Mr. onder de top 10 van de advocatenkantoren in Nederland. Hij denkt dat het wel nut kan hebben om managementsvragen te stellen aan zo?n orgaan, als daar mensen van kaliber in zitten.

Concrete aanleiding voor die vraag was de instelling van de raad van advies, begin dit jaar, door Baker McKenzie. Dit advocatenkantoor laat zich adviseren door een adviesraad met voorzitter Karel Vuursteen (voormalig CEO van Heineken), Jean-Marc HuŽt, (oud-CFO van Unilever), Maria Henneman (eigenaar van een mediabureau) en Jacqueline Tammenoms (ex-partner van McKinsey en lid van de raad van commissarissen van Tesco en TomTom).

Complexe wereld

De raad van advies van Baker McKenzie geeft gevraagd en ongevraagd advies, zegt managing partner Caper Banz. ?Wij helpen cliŽnten door deze complexe wereld te manoeuvreren, en dan zou het raar zijn als je niet beseft dat je zelf ook deel uitmaakt van die complexe wereld. We stellen ons daarom kwetsbaar op.?

Alle top 10 kantoren beantwoordden de vraag van Mr. of ze zich laten adviseren door een extern orgaan. Van hen is Baker McKenzie de enige die een volledig externe raad van advies heeft. NautaDutilh heeft een toezichts- en adviescommissie met vier partners en ťťn extern lid.

De andere kantoren kiezen voor interviews met vijftig klanten (Loyens & Loeff), overleg met oud-partners (De Brauw), overleg met eigen partners in een raad van advies (Houthoff en Stibbe), overleg met eigen partners in een raad van commissarissen (AKD), overleg met de ondernemingsraad (Pels Rijcken), het inhuren van consultants (Allen & Overy) en het niet-geformaliseerd toetsen van strategie en bedrijfsvoering (Van Doorne)

Gezellige herenclub

Maarten de Haas, voormalig kantoordirecteur van Boekel en sinds 1996 consultant bij RvdB, zegt dat advocatenkantoren al tientallen jaren worstelen met de vraag hoe ze moeten klankborden. ?Ik ben vrij kritisch op het fenomeen raad van advies,? zegt De Haas, die vaak wordt ingehuurd door advocatenkantoren. ?Zo?n raad wordt vaak opgericht naar aanleiding van interne spanningen. Ze zoeken dan een soort bemiddelaar.?

Daarna, vindt De Haas, wordt het overleg met een raad van advies snel een rituele dans. ?Als de urgentie ontbreekt is het al snel: ?O ja, we moeten iets doen met de raad van advies. Waar gaan we eten met deze gezellige herenclub?? De fout is dat je een permanente structuur opzet voor een incidentele behoefte.?

Zo?n adviesorgaan is alleen zinvol als je echt tegenspraak wilt organiseren, meent De Haas. ?Dan moet je een stevige raad van advies hebben met stevige bevoegdheden, die niet afhankelijk is van de informatie en de agendering van de raad van bestuur. Die raad van advies moet zijn oor te luisteren kunnen leggen in de organisatie. Dan hoor je nog eens wat. Maar dat vindt de raad van bestuur meestal niet zo leuk, en dat zie ik dus niet vaak gebeuren.?

Golfbewegingen

De Haas constateert dat raden van advies in golfbewegingen verschijnen en weer verdwijnen. ?Het interne klankbord met partners of alumni komt voort uit de groei van de kantoren, waardoor de afstand tussen het bestuur en de partners groter wordt. Het bestuur wil voeling houden met de aandeelhouders. Niks mis mee, maar dat heeft weinig te maken met een klankbordfunctie.?

Het klankborden met externen over strategische onderwerpen kan ?een keertje? aardig zijn, meent De Haas. ?Maar dan maximaal twee per jaar. Soms willen kantoren hun raad van advies gebruiken om te onderzoeken wat de markt van het kantoor verwacht. Dat lijkt slim, maar op dat terrein word je van externen niet veel wijzer. Als je die vraag niet zelf kunt beantwoorden, kun je beter stoppen als professional. Daarvoor is het product van de advocatuur trouwens niet inzichtelijk genoeg.?

Wat volgens De Haas ook nuttig kan zijn is een rondvraag onder general counsel. En ook adviezen over managementvragen zijn voor menig advocatenkantoor geen overbodige luxe. ?De leiding van het gemiddelde advocatenkantoor bestaat nog steeds uit goedwillende amateurs. Praktische managementervaring hebben ze nauwelijks. Ze weten bijvoorbeeld niet wat je kunt verwachten van je IT-systeem of van een manager business development die voor twee ton op de loonlijst staat. Dat type vragen kun je wel stellen aan zware operationele mensen.?

Het bericht Advocatuur worstelt met Raad van Advies verscheen eerst op Mr. Online.


Mr. Magazine ? nr. 10 (2017)


 Recht.nl nieuws  
Juridisch beleidsmedewerker bij de Provincie Flevoland te Lelystad
Circa 90 medewerkers van de afdeling Infrastructuur houden zich bij de Provincie bezig met de realisatie van projecten en het beheren van de droge en natte infrastructuur. Als juridisch beleidsmedewerker adviseer je medewerkers, management en het college van Gedeputeerde Staten op het gebied van...

Advocaat Mededingingsrecht bij Maverick Advocaten te Amsterdam
Maverick Advocaten is het boutique advocatenkantoordat zich exclusief toelegt op het mededingingsrecht, economische regulering en consumentenrecht. Vanwege de aanhoudende groei van de praktijk zoeken wij een advocaat mededingingsrecht met 3 tot ca. 8 jaar werkervaring. Wij bieden een prominente rol ...


 JuroFoon juridisch nieuws alle rechtsgebieden  
Verhuren van je te koop staande eigen woning; twee vliegen in ťťn klap?
Een goede vriend heeft zijn huis te koop staan. Om de maandelijkse kosten te drukken, woon jij daar tijdelijk tegen een kleine vergoeding. Maar is het eigenlijk wel toegestaan om een koopwoning te verhuren? Wat gebeurt er als de hypotheekvertrekker hier achter komt?†

ĎRuzie tussen ex-echtgenoten kost partneralimentatieí
Eerder dit jaar volgde een opvallende uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag. In deze zaak verspeelde een vrouw haar recht op partneralimentatie.†De vrouw maakt het leven van haar ex dusdanig zuur, dat de rechter ingreep. Modder gooien naar je ex, hoe ver kan je gaan?

Hoe is het afgelopen met GeenStijl? Mag je zomaar linken naar illegaal materiaal?
In 2011 plaatste GeenStijl een link naar uitgelekte naaktfoto's van de - toen nog te verschijnen - Playboy-shoot van Bekende Nederlander Britt Dekker. Een langslepende rechtszaak tussen Sanoma, de uitgever en GeenStijl volgde. Eindelijk deed het Europese Gerechtshof dit jaar uitspraak.


Zoek op deze website:
Google

 Nieuwsoverzicht  
Amazone hoeft geen schadevergoeding te betalen aan eigenaar dressuurpaard

?Een amazone uit Hooge-Mierde hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de eigenaar van  dressuurpaard U2. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant zojuist bepaald. Ook de stal in Hooge Mierde waar het paard ruim drie jaar was ondergebracht, hoeft niet te betalen.

De eigenaar van U2, een inwoonster van New York, kocht het paard in 2004. Ze gaf een professionele amazone uit Hoog Mierde de opdracht het paard te trainen van 2006 tot medio 2013. Volgens de eigenaar liep het paard in die t...


Taakstraf voor dodelijk ongeval met graafmachine in Schijndel

?De rechtbank Oost-Brabant heeft een 57-jarige man uit Veghel veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van ťťn jaar. De man veroorzaakte met zijn graafmachine een ongeval waarbij een fietser om het leven kwam.

De man wilde in oktober 2013 met zijn graafmachine een fietser inhalen op de openbare weg in Schijndel. Hij week niet voldoende uit waardoor de fietser in de berm terecht kwam, ten val kwam en met zijn hoofd onder de wielen van de graafmach...


 Nieuwsoverzicht  
Jaarverslag 2014 Adviescommissie Afgesloten Strafzaken
De Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) ontving in 2014 negen adviesaanvragen van de procureur-generaal van het parket bij de Hoge Raad. De ACAS bracht in 2014 elf adviezen uit.
 
De Adviescommissie Afgesloten strafzaken adviseert de procureur-generaal over de wenselijkheid en de inhoud van onderzoek naar een mogelijke grond voor herziening van een afgesloten strafzaak. Een afgesloten strafzaak is een zaak waarin iemand definitief is veroordeeld.

PrejudiciŽle vragen over reikwijdte Europese Dienstenrichtlijn
De Hoge Raad heeft vandaag een aantal prejudiciŽle vragen gesteld  aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over de reikwijdte van de Europese Dienstenrichtlijn.
 
In deze zaak heeft belanghebbende een overeenkomst met een gemeente gesloten om in de grond een glasvezelkabelnetwerk aan te leggen. Op grond van de Telecommunicatiewet heeft hij bij de gemeente melding gemaakt van de benodigde graafwerkzaamheden. Voor het in behandeling nemen van zijn a...


 JuroFoon juridisch nieuws Arbeidsrecht  
Arbeidstijden van kinderen in Nederland
De Internationale Dag tegen Kinderarbeid is ontstaan om meer aandacht te creŽren voor (het bestaan van) kinderarbeid. Maar hoe is het eigenlijk in Nederland geregeld? Vanaf welke leeftijd mogen kinderen in Nederland werken?

Vakantiedagen opnemen: wat je nog niet wist
Het is bijna zomer, vakantietijd. Tijd om je vakantiedagen op te nemen en die leuke reis te boeken! Maar hoe regel je dat met je werkgever? Jurofoon legt het proces van vakantiedagen opnemen uit.

Ziek thuis? Werk niet mee aan je eigen ontslag!
Wanneer jij voor een langere, aaneengesloten periode ziek bent en jouw werkgever aangeeft jouw contract te willen beŽindigen, is het belangrijke rekening te houden met een aantal zaken. Voor je het weet ben je je recht op een uitkering kwijt!


Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden