Landelijk

Regionaal

Economisch

Sport

Kunst & cultuur

Wetenschap

ICT


Google
Deze site Web


 Mr. Online  
Forse klap voor E-Court

Het digitale scheidsgerecht E-Court heeft een nieuwe forse klap te verduren gekregen. De kantonrechters hebben besloten voorlopig geen executoriale titels meer te verlenen voor arbitrale vonnissen van E-Court. Daardoor missen deze vonnissen rechtskracht en kunnen dus niet door deurwaarders worden geŽxecuteerd.

De kantonrechters, verenigd in het LOVCK (Landelijk Overleg Vakgroep Civiel en Kanton) vinden dat er prejudiciŽle vragen gesteld moeten worden gesteld aan de Hoge Raad zodra er weer een vonnis van E-Court wordt voorgelegd voor bekrachtiging. In de tussentijd worden er geen exequaturs (executoriale titels) meer verleend. De Hoge Raad zal zich met name moeten buigen over de vraag hoe diepgaand de rechters de vonnissen van E-Court moeten toetsen.

Woedend

E-Court heeft woedend gereageerd op de mededeling van de kantonrechters, en zegt in een persbericht dat niet de Hoge Raad, maar het Europese Hof van Justitie moet beslissen over de prejudiciŽle vragen. Volgens E-Court zien Nederlandse rechters het scheidsgerecht als een concurrent. ?De rechterlijke macht heeft een partijdig belang,? aldus het persbericht.

E-Court zegt dat het eigen voortbestaan op het spel staat door het besluit van de kantonrechters. ?De keuze om voorlopig geen exequaturs te verstrekken raakt e-Court direct, temeer omdat volstrekt onvoorspelbaar is op welke termijn de prejudiciŽle vragen gesteld en vervolgens beantwoord zullen worden.? De organisatie wordt tot een minimum teruggebracht. Arbiters die geen nieuwe zaken krijgen, worden tijdelijk uit hun functie ontheven. E-Court wil de schade op de Staat verhalen.

Niet transparant

De werkwijze van E-Court ligt al geruime tijd onder vuur. De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden zegt dat de digitale arbiter ten onrechte kosten doorberekent en niet transparant en te weinig onafhankelijk is. De Amsterdamse rechtbank tikte E-Court onlangs nog op de vingers wegens een verstekvonnis omdat de gedaagde had aangegeven naar de gewone rechter te gaan. In mei 2017 zette de Amsterdamse rechter E-Court ook al de voet dwars.

Het bericht Forse klap voor E-Court verscheen eerst op Mr. Online.


Eerste digitale civiele zaken afgerond

De eerste digitale civiele zaken binnen het project KEI zijn afgerond. De Raad voor de rechtspraak bevestigt op vragen van Mr. dat meerdere zaken in de arrondissementen Gelderland en Midden-Nederland tot een vonnis of een schikking hebben geleid.

De arrondissementen kunnen niet zeggen om hoeveel zaken het gaat en hoe veel de doorlooptijd gemiddeld verschilt van traditionele ?papieren? zaken. Dat laatste is lastig omdat het gaat om verschillende soorten uitspraken: †tussenvonnissen, eindvonnissen, verstekvonnissen en schikkingen.

Boedelverdeling

Advocatenkantoor Benvalor, dat als testpartner fungeert voor de digitalisering van de civiele rechtspraak, heeft al een KEI-zaak tot een goed einde gebracht. ?Het ging om een schikking bij de Rechtbank Zutphen over een boedelverdeling in een erfrechtzaak,? zegt advocaat Huan Tan die namens Benvalor al lange tijd betrokken is bij het proces van digitalisering. De zaak van Tans kantoorgenoot duurde krap drie maanden. ?Een half jaar korter dan in het oude systeem,? zegt Tan. †Na een testfase is digitaal procederen sinds 1 september verplicht in handelsvorderingen tot 25.000 euro in de arrondissementen Gelderland en Midden-Nederland

Twee weken geleden werd bekend dat het project KEI duurder wordt dan begroot en dat de invoering vertraagd wordt. De bedoeling was om verplicht digitaal procederen voor handelsvorderingen op 1 april 2018 landelijk in te voeren, maar die datum wordt niet gehaald. De Rechtspraak geeft wel prioriteit aan het digitaliseren van deze zaken.

Het bericht Eerste digitale civiele zaken afgerond verscheen eerst op Mr. Online.


Strenger optreden tegen deals

Mededingingsautoriteiten hebben wereldwijd vaker ingegrepen dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit onderzoek van advocatenkantoor Allen & Overy naar de impact van mededingingsautoriteiten op fusies en overnames in 2017.

26 jurisdicties

Allen & Overy onderzocht 26 jurisdicties, vooral in de VS, de EU en China.†Ook Nederland werd onderzocht. In de betreffende landen zijn het afgelopen jaar 38 transacties met een totale waarde van meer dan 130 miljard euro afgebroken, vergeleken met 31 deals in 2016 met een totale waarde van 69 miljard euro. Op last van de autoriteiten zijn 155 deals aangepast en er is voor een recordbedrag (164,4 miljoen euro) aan boetes uitgedeeld aan bedrijven die zich niet aan de procedures in fusiezaken hielden ? een stijging van 36 procent vergeleken met 2016.

Kleinere spelers

Volgens Kees Schillemans, partner mededingingsrecht bij Allen & Overy, †kijken mededingingsautoriteiten meer dan voorheen naar de impact van een deal op de concurrentiestructuur in een markt. ?De autoriteiten letten niet alleen meer op de vraag of het gefuseerde bedrijf al dan niet een machtspositie krijgt. Zij hechten in toenemende mate aan het bestaan van meerdere – ook kleinere – spelers voor een gezonde markt.?

Dat betekent dat zelfs een fusie tussen twee betrekkelijk kleine spelers afgewezen kan worden, ook als ze geen groot marktaandeel zouden verkrijgen maar wel voor een betrekkelijk grote concurrentiedynamiek kunnen zorgen.

Verticale fusies

Schillemans verwacht dat dit jaar de zogenaamde ‘verticale fusies’ (deals tussen ondernemingen in een leverancier-afnemer relatie) steeds meer onder het vergrootglas van de toezichthouders zullen liggen. ?Ook die kunnen de concurrentiestructuur verslechteren als leveranciers of afnemers onvoldoende toegang tot afzetkanalen of cruciale input kunnen krijgen,? licht Schillemans toe. Daarbij kan het gaan content of belangrijke grondstoffen.”

De advocaat van Allen & Overy constateert dat het mededingingsrecht steeds hoger de agenda komt te staan bij fusies en overnames. ?Dealmakers kijken steeds vroeger in het proces naar het mededingingsrecht; in toenemende mate is het zelfs het eerste agendapunt voordat een deal verder verkend wordt.?

Het bericht Strenger optreden tegen deals verscheen eerst op Mr. Online. Recht.nl nieuws  
Juridisch beleidsmedewerker bij de Provincie Flevoland te Lelystad
Circa 90 medewerkers van de afdeling Infrastructuur houden zich bij de Provincie bezig met de realisatie van projecten en het beheren van de droge en natte infrastructuur. Als juridisch beleidsmedewerker adviseer je medewerkers, management en het college van Gedeputeerde Staten op het gebied van...

Advocaat Mededingingsrecht bij Maverick Advocaten te Amsterdam
Maverick Advocaten is het boutique advocatenkantoordat zich exclusief toelegt op het mededingingsrecht, economische regulering en consumentenrecht. Vanwege de aanhoudende groei van de praktijk zoeken wij een advocaat mededingingsrecht met 3 tot ca. 8 jaar werkervaring. Wij bieden een prominente rol ...


 JuroFoon juridisch nieuws alle rechtsgebieden  
Verhuren van je te koop staande eigen woning; twee vliegen in ťťn klap?
Een goede vriend heeft zijn huis te koop staan. Om de maandelijkse kosten te drukken, woon jij daar tijdelijk tegen een kleine vergoeding. Maar is het eigenlijk wel toegestaan om een koopwoning te verhuren? Wat gebeurt er als de hypotheekvertrekker hier achter komt?†

ĎRuzie tussen ex-echtgenoten kost partneralimentatieí
Eerder dit jaar volgde een opvallende uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag. In deze zaak verspeelde een vrouw haar recht op partneralimentatie.†De vrouw maakt het leven van haar ex dusdanig zuur, dat de rechter ingreep. Modder gooien naar je ex, hoe ver kan je gaan?

Hoe is het afgelopen met GeenStijl? Mag je zomaar linken naar illegaal materiaal?
In 2011 plaatste GeenStijl een link naar uitgelekte naaktfoto's van de - toen nog te verschijnen - Playboy-shoot van Bekende Nederlander Britt Dekker. Een langslepende rechtszaak tussen Sanoma, de uitgever en GeenStijl volgde. Eindelijk deed het Europese Gerechtshof dit jaar uitspraak.


Zoek op deze website:
Google

 Nieuwsoverzicht  
Amazone hoeft geen schadevergoeding te betalen aan eigenaar dressuurpaard

?Een amazone uit Hooge-Mierde hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de eigenaar van  dressuurpaard U2. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant zojuist bepaald. Ook de stal in Hooge Mierde waar het paard ruim drie jaar was ondergebracht, hoeft niet te betalen.

De eigenaar van U2, een inwoonster van New York, kocht het paard in 2004. Ze gaf een professionele amazone uit Hoog Mierde de opdracht het paard te trainen van 2006 tot medio 2013. Volgens de eigenaar liep het paard in die t...


Taakstraf voor dodelijk ongeval met graafmachine in Schijndel

?De rechtbank Oost-Brabant heeft een 57-jarige man uit Veghel veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van ťťn jaar. De man veroorzaakte met zijn graafmachine een ongeval waarbij een fietser om het leven kwam.

De man wilde in oktober 2013 met zijn graafmachine een fietser inhalen op de openbare weg in Schijndel. Hij week niet voldoende uit waardoor de fietser in de berm terecht kwam, ten val kwam en met zijn hoofd onder de wielen van de graafmach...


 Nieuwsoverzicht  
Jaarverslag 2014 Adviescommissie Afgesloten Strafzaken
De Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) ontving in 2014 negen adviesaanvragen van de procureur-generaal van het parket bij de Hoge Raad. De ACAS bracht in 2014 elf adviezen uit.
 
De Adviescommissie Afgesloten strafzaken adviseert de procureur-generaal over de wenselijkheid en de inhoud van onderzoek naar een mogelijke grond voor herziening van een afgesloten strafzaak. Een afgesloten strafzaak is een zaak waarin iemand definitief is veroordeeld.

PrejudiciŽle vragen over reikwijdte Europese Dienstenrichtlijn
De Hoge Raad heeft vandaag een aantal prejudiciŽle vragen gesteld  aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over de reikwijdte van de Europese Dienstenrichtlijn.
 
In deze zaak heeft belanghebbende een overeenkomst met een gemeente gesloten om in de grond een glasvezelkabelnetwerk aan te leggen. Op grond van de Telecommunicatiewet heeft hij bij de gemeente melding gemaakt van de benodigde graafwerkzaamheden. Voor het in behandeling nemen van zijn a...


 JuroFoon juridisch nieuws Arbeidsrecht  
Arbeidstijden van kinderen in Nederland
De Internationale Dag tegen Kinderarbeid is ontstaan om meer aandacht te creŽren voor (het bestaan van) kinderarbeid. Maar hoe is het eigenlijk in Nederland geregeld? Vanaf welke leeftijd mogen kinderen in Nederland werken?

Vakantiedagen opnemen: wat je nog niet wist
Het is bijna zomer, vakantietijd. Tijd om je vakantiedagen op te nemen en die leuke reis te boeken! Maar hoe regel je dat met je werkgever? Jurofoon legt het proces van vakantiedagen opnemen uit.

Ziek thuis? Werk niet mee aan je eigen ontslag!
Wanneer jij voor een langere, aaneengesloten periode ziek bent en jouw werkgever aangeeft jouw contract te willen beŽindigen, is het belangrijke rekening te houden met een aantal zaken. Voor je het weet ben je je recht op een uitkering kwijt!


Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden