Landelijk

Regionaal

Economisch

Sport

Kunst & cultuur

Wetenschap

ICT


Google
Deze site Web


 Mr. Online  
Rekenkamer: voorraad strafzaken OM te groot

Bij het Openbaar Ministerie en het Functioneel Parket is de voorraad strafzaken veel groter dan de beoogde uitstroom van 30 procent. Een te grote voorraad is slecht voor het functioneren en de effectiviteit van de strafrechtketen. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het verantwoordingsonderzoek 2017.

De rekenkamer onderzocht het Parket CVOM, dat overtredingen en eenvoudige misdrijven, zoals rijden onder invloed of wildplassen, behandelt, en het Functioneel Parket, dat is belast met de bestrijding van complexe fraude en milieucriminaliteit en het afwikkelen van complexe ontnemingszaken.

Uit het onderzoek blijkt dat de ambitie van het OM om de voorraad zaken te beperken tot dertig procent van het aantal zaken dat jaarlijks wordt afgehandeld, in 2017 weer niet is gehaald. De hoeveelheid nog af te handelen overtredingen bij het Parket CVOM ligt op 82 procent (bijna 90.000 zaken) van het totaal. Het aantal eenvoudige misdrijven dat nog moet worden afgehandeld ligt ook te hoog: 78 procent. Een voorraad van deze grootte betekent volgens het Parket CVOM dat het ? zonder instroom van nieuwe zaken ? ongeveer tien maanden duurt om alle zaken uit te laten stromen.

Bij het Functioneel Parket stroomden in 2017 7.111 strafzaken in en 6.379 zaken uit. 58 procent van de totale voorraad in 2017 betreft maatwerkzaken. Volgens de rekenkamer is in deze groep de voorraad in 2017 bijna twee keer zo groot als de uitstroom (uitstroom is 1.503 zaken en voorraad is 2.953 zaken). Ook hier blijven dus te veel zaken op de plank liggen.

In het jaarverslag noemt de rekenkamer verschillende mogelijke oorzaken voor de voorraadvorming. Zo kan een zaak blijven liggen als na de fase van beoordeling de verdediging nog onderzoekswensen hebben, als die bijvoorbeeld nog extra getuigen wil horen. Ook wordt de hardnekkige onderbezetting van officieren van justitie bij het Functioneel Parket als een van de oorzaken genoemd. Als extra complicatie noemt het Functioneel Parket de toegenomen zaakzwaarte die tot extra vertragingen in de afdoening van strafzaken leidt. Dit zou ertoe leiden dat het meer inspanningen kost om ťťn zaak te laten uitstromen.

De rekenkamer beveelt minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus de voorraadvorming verder te onderzoeken. In het het jaarverslag, dat hier te lezen is, gaat de rekenkamer ook in op de bezuinigingen van de Dienst JustitiŽle Inrichtingen, de huisvesting van de nationale politie en de digitalisering van de rechtspraak (KEI).

Het bericht Rekenkamer: voorraad strafzaken OM te groot verscheen eerst op Mr. Online.


OM Limburg experimenteert met VR-bril

In de rechtbank van Limburg heeft de virtual reality-bril zijn intrede gedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg kan hiermee vanaf nu 3D-opnamen inzetten tijdens rechtszaken.

Limburg is de eerste provincie waar deze nieuwe techniek wordt toegepast. De bril is woensdag door het OM gepresenteerd aan onder andere de rechtbank en advocaten.

De bril zou zich vooral lenen voor moordzaken, licht de woordvoerder Gertjan Bos van het OM Limburg toe. Een officier van justitie, rechter of advocaat kan een VR-bril opzetten om de locatie van de moord nog eens rustig te bekijken. Ook kunnen bijvoorbeeld kogelbanen geÔllustreerd worden. Bos: ?Door de bril krijg je een heel goede indruk van het plaats delict. Ook kan de rechter beter beoordelen of iets plausibel is of niet.?

In Heerlen en Venlo hebben de politie-eenheden de benodigde scanapparatuur tot hun beschikking om van een plaats delict een 3D kopie te maken. ?Deze eenheden zullen, zover mogelijk, bij elk plaats delict met fatale slachtoffers een scan maken van de omgeving,? zegt Bos.

Het is in de virtuele wereld mogelijk beelden te stileren. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden om bloed wel of niet te laten zien, om bijvoorbeeld nabestaanden te ontzien.

Het is nog de vraag hoe en op welk moment in de procedure de VR-bril precies zal worden ingezet. Zo is het mogelijk dat de bril alleen in de aanloop naar een zitting gebruikt zal worden. ?De zittende macht ziet nog niet voor zich hoe de bril in een zitting toegepast kan worden. Er wordt gevreesd dat het tijdens een zaak heel veel tijd in beslag zou nemen. Zo is het een mogelijkheid dat de bril alleen in aanloop naar een zitting wordt gebruikt, zodat de advocatuur, de rechters en het OM een beeld kunnen krijgen van het plaats delict, maar de zitting niet onderbroken hoeft te worden.?

Het bericht OM Limburg experimenteert met VR-bril verscheen eerst op Mr. Online.


GCV: Onvolkomenheden in wetsvoorstel toonderaandelen

De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV)†meent dat het wetsvoorstel Wet omzetting aandelen aan toonder dat op 8 mei bij de Tweede Kamer is ingediend†technische onvolkomenheden bevat, en heeft een advies aangeboden aan de Kamer.

De GCV vertegenwoordigt de Nederlandse Orde van Advocaten en de Koninklijke NotariŽle Beroepsorganisatie en had de Kamer eerder al geadviseerd over het voorontwerp voor de wet. De Wet omzetting aandelen aan toonder, waarvan een voorstel op 8 mei werd ingediend, maakt de identificatie van alle houders van aandelen aan toonder mogelijk en voorziet erin dat anonieme overdracht van toonderstukken niet meer mogelijk is.

Ten opzichte van het voorontwerp is het wetsvoorstel volgens de GCV al sterk verbeterd. ?In het bijzonder wat betreft het schrappen van bepalingen over het geval van aandelen en van de eerder voorgestelde procedure bij de Ondernemingskamer,? aldus de commissie in een persbericht.

Toch ziet de GCV nog technische onvolkomenheden in het wetsvoorstel. Volgens de commissie kunnen deze, indien de wet overeenkomstig het Wetsvoorstel van kracht wordt, tot complicaties leiden. De GCV†adviseert de Kamer daarom opnieuw over dit onderwerp.

De commissie wijst er namelijk op dat de voorgestelde wettelijke bepaling een aantal vragen doet rijzen over de inhoud en effectiviteit van deze regeling. De GCV vraagt zich onder andere af of het niet beter is een ander dan de gezamenlijke bestuurders aan te wijzen als degene die van rechtswege ťťn aandeel voorwaardelijk verkrijgt. Dat zou ook conflicterende belangen tussen de bestuurders en de vennootschap kunnen voorkomen, aldus de GCV. ?Gedacht wordt aan het aanwijzen van bijvoorbeeld de Stichting administratiekantoor beheer financiŽle instellingen (NLFI) waarop het aandeel om niet overgaat en waarbij het aandeel vervolgens aan de Staat vervalt als er binnen een bepaalde tijd geen gerechtigden tot het aandeel opkomen.?

Het bericht GCV: Onvolkomenheden in wetsvoorstel toonderaandelen verscheen eerst op Mr. Online. Recht.nl nieuws  
Juridisch beleidsmedewerker bij de Provincie Flevoland te Lelystad
Circa 90 medewerkers van de afdeling Infrastructuur houden zich bij de Provincie bezig met de realisatie van projecten en het beheren van de droge en natte infrastructuur. Als juridisch beleidsmedewerker adviseer je medewerkers, management en het college van Gedeputeerde Staten op het gebied van...

Advocaat Mededingingsrecht bij Maverick Advocaten te Amsterdam
Maverick Advocaten is het boutique advocatenkantoordat zich exclusief toelegt op het mededingingsrecht, economische regulering en consumentenrecht. Vanwege de aanhoudende groei van de praktijk zoeken wij een advocaat mededingingsrecht met 3 tot ca. 8 jaar werkervaring. Wij bieden een prominente rol ...


 JuroFoon juridisch nieuws alle rechtsgebieden  
Verhuren van je te koop staande eigen woning; twee vliegen in ťťn klap?
Een goede vriend heeft zijn huis te koop staan. Om de maandelijkse kosten te drukken, woon jij daar tijdelijk tegen een kleine vergoeding. Maar is het eigenlijk wel toegestaan om een koopwoning te verhuren? Wat gebeurt er als de hypotheekvertrekker hier achter komt?†

ĎRuzie tussen ex-echtgenoten kost partneralimentatieí
Eerder dit jaar volgde een opvallende uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag. In deze zaak verspeelde een vrouw haar recht op partneralimentatie.†De vrouw maakt het leven van haar ex dusdanig zuur, dat de rechter ingreep. Modder gooien naar je ex, hoe ver kan je gaan?

Hoe is het afgelopen met GeenStijl? Mag je zomaar linken naar illegaal materiaal?
In 2011 plaatste GeenStijl een link naar uitgelekte naaktfoto's van de - toen nog te verschijnen - Playboy-shoot van Bekende Nederlander Britt Dekker. Een langslepende rechtszaak tussen Sanoma, de uitgever en GeenStijl volgde. Eindelijk deed het Europese Gerechtshof dit jaar uitspraak.


Zoek op deze website:
Google

 Nieuwsoverzicht  
Amazone hoeft geen schadevergoeding te betalen aan eigenaar dressuurpaard

?Een amazone uit Hooge-Mierde hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de eigenaar van  dressuurpaard U2. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant zojuist bepaald. Ook de stal in Hooge Mierde waar het paard ruim drie jaar was ondergebracht, hoeft niet te betalen.

De eigenaar van U2, een inwoonster van New York, kocht het paard in 2004. Ze gaf een professionele amazone uit Hoog Mierde de opdracht het paard te trainen van 2006 tot medio 2013. Volgens de eigenaar liep het paard in die t...


Taakstraf voor dodelijk ongeval met graafmachine in Schijndel

?De rechtbank Oost-Brabant heeft een 57-jarige man uit Veghel veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van ťťn jaar. De man veroorzaakte met zijn graafmachine een ongeval waarbij een fietser om het leven kwam.

De man wilde in oktober 2013 met zijn graafmachine een fietser inhalen op de openbare weg in Schijndel. Hij week niet voldoende uit waardoor de fietser in de berm terecht kwam, ten val kwam en met zijn hoofd onder de wielen van de graafmach...


 Nieuwsoverzicht  
Jaarverslag 2014 Adviescommissie Afgesloten Strafzaken
De Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) ontving in 2014 negen adviesaanvragen van de procureur-generaal van het parket bij de Hoge Raad. De ACAS bracht in 2014 elf adviezen uit.
 
De Adviescommissie Afgesloten strafzaken adviseert de procureur-generaal over de wenselijkheid en de inhoud van onderzoek naar een mogelijke grond voor herziening van een afgesloten strafzaak. Een afgesloten strafzaak is een zaak waarin iemand definitief is veroordeeld.

PrejudiciŽle vragen over reikwijdte Europese Dienstenrichtlijn
De Hoge Raad heeft vandaag een aantal prejudiciŽle vragen gesteld  aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over de reikwijdte van de Europese Dienstenrichtlijn.
 
In deze zaak heeft belanghebbende een overeenkomst met een gemeente gesloten om in de grond een glasvezelkabelnetwerk aan te leggen. Op grond van de Telecommunicatiewet heeft hij bij de gemeente melding gemaakt van de benodigde graafwerkzaamheden. Voor het in behandeling nemen van zijn a...


 JuroFoon juridisch nieuws Arbeidsrecht  
Arbeidstijden van kinderen in Nederland
De Internationale Dag tegen Kinderarbeid is ontstaan om meer aandacht te creŽren voor (het bestaan van) kinderarbeid. Maar hoe is het eigenlijk in Nederland geregeld? Vanaf welke leeftijd mogen kinderen in Nederland werken?

Vakantiedagen opnemen: wat je nog niet wist
Het is bijna zomer, vakantietijd. Tijd om je vakantiedagen op te nemen en die leuke reis te boeken! Maar hoe regel je dat met je werkgever? Jurofoon legt het proces van vakantiedagen opnemen uit.

Ziek thuis? Werk niet mee aan je eigen ontslag!
Wanneer jij voor een langere, aaneengesloten periode ziek bent en jouw werkgever aangeeft jouw contract te willen beŽindigen, is het belangrijke rekening te houden met een aantal zaken. Voor je het weet ben je je recht op een uitkering kwijt!


Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden