Overzicht & nieuws
  Alcoholtest
  Allergie
  ADHD
  Algemeen
  Alzheimer, Ziekte van
  Artrose
  Astma
  Autisme
  Bloedziekten
  BMI
  Diabetes
  Dyslexie
  Eetstoornissen
  Fitness
  Gebit
  Gewicht & voeding
  Griep
  Haaruitval
  Hart- en vaatziekten
  Heupafwijkingen
  HIV / Aids
  Hoofdpijn
  Hoogsensitief
  Homeopathie
  Huidziekten
  Kanker
  Keel- neus- en oor
  Longontsteking
  ME-CVS
  Menopauze
  Multiple sclerose
  Nierziekten
  Zorgverzekering
  Oogaandoeningen
  Opvoeding
  Ouder worden
  Plastische chirurgie
  Psycho-sociaal
  Reuma
  Rugklachten
  Seksualiteit
  Trombose
  Whiplash
  Ziekte van Lyme
  Zwangerschap
  Divers

  Contact 
Autisme
Autisme-NVA
Voor ouders, hulpverleners en een ieder die met autisme te maken heeft. Informatie, artikelen, te bestellen boeken/artikelen/video's, contactmogelijkheden.Convenant Autisme
Op deze website leest u over de weg naar geïntegreerde zorg voor alle mensen met autisme in Nederland.

Landelijk Netwerk Autisme
Het LNA stimuleert aangepast onderwijs en specifieke begeleiding voor autistische leerlingen.

Autisme Info Centrum?
Informatie- en documentatiecentrum voor (ouders en partners van) mensen met autisme.

Een Vreemde Wereld
Website voor en over autisten met een verstandelijke beperking. Leven met autisme  
Peter Vermeulen (NL) ? In de steek gelaten
Het is alweer 3 jaar geleden dat mijn zoon eigenlijk aan het tweede jaar van de middelbare school zou zijn begonnen. Met zijn angst, autisme en onzekerheid bleek regulier onderwijs te complex. Aan aandacht destijds geen gebrek; gevraagd en ongevraagd … Continue reading

Madelon ? Kennis en continuïteit
kennis en continuïteit zijn erg belangrijk wanneer je iemand met autisme behandeld en vooral deze dingen ontbreekt het in de GGZ. Mijn ervaringen met de GGZ zijn niet altijd goed geweest en dit komt grotendeels door het schreeuwende tekort aan … Continue reading

Anoniem ? Het dieptepunt
Vorig jaar hadden we toch echt een enorm dieptepunt. Mijn oudste zoon, was over gestapt van de jeugd GGZ naar de volwassenen GGZ. En helaas na alles wat we al hadden meegemaakt, ging het daar weer helemaal fout. We hadden … Continue reading

LMA magazine ? september 2015
Welkom bij de september editie van het LMA magazine! Deze maand: – een mooi interview met Anton Horeweg; – Uitleg over het autismepaspoort; – schrijft Peter over vroegdiagnostiek; – een Boekrecensie over “Meer dan een etiket” van Trenke Riksten – … Continue reading

Gesponsorde links

 Autisme.nl nieuws  

Vandaag overhandigen Wajongers samen met vakbond FNV een symbolische lege portemonnee aan de Tweede Kamer. Ze willen dat de korting op de Wajong-uitkering wordt geschrapt. 

Per 1 januari 2018 gaat korting van vijf procent op de Wajong-uitkering in. Deze korting - die ongeveer 75.000 mensen zal treffen - is bedoeld om Wajongers ?met arbeidsvermogen? te stimuleren om aan het werk te gaan. 

Tijdens het Sociaal Akkoord van 2013 is afgesproken dat de marktsector tot 2025 in totaal 100.000 zogeheten garantiebanen zal creëren en de overheid 25.000. Werkgevers uit de markt lopen inmiddels voor op schema, maar overheidswerkgevers zoals de Belastingdienst blijven fors achter.  

Uit het dit najaar verschenen rapport Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers 2017 van het SCP blijkt dat de helft van de werkgevers niet van plan is om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. 

In 2015 had 17 procent van de werkgevers iemand met een beperking in dienst. Als belangrijkste redenen om geen mensen met een beperking aan te nemen noemen werkgevers dat zij geen geschikte functie beschikbaar hebben (41 procent), geen nieuwe medewerker nodig hebben (27 procent) of te weinig capaciteit in huis hebben voor begeleiding en ondersteuning (12 procent). 

Rayeed Nasibdar uit Almere is een petitie tegen de Wajongkorting gestart die op 19 december 2017 zal worden aangeboden aan de Tweede Kamer. De petitie is tot nu toe door ruim vijfduizend mensen ondertekend.


Sinterklaas is niet voor álle kinderen het hoogtepunt van het jaar. Voor veel kinderen met autisme
en ADHD betekent het feest vooral veel drukte en onvoorspelbaarheid. Hoe houd je het óók voor hen gezellig?

Sinterklaastips aankomst?Een van mijn leerlingen zou in december het liefst een winterslaap houden en pas weer wakker worden als alle feesten voorbij zijn?, zegt Wilma Mooiweer, autisme-coach en leraar op een Gelderse school voor voortgezet speciaal onderwijs.
?Door zijn prikkelgevoeligheid brengen feesten zoals Sinterklaas hem maar weinig vreugde.?

Maar de meeste kinderen met diagnoses als autisme, ADHD en ODD kunnen volgens Mooiweer wel degelijk genieten van Sinterklaas. ?Zolang de omgeving maar voldoende rekening houdt met hun prikkelgevoeligheid en behoefte aan structuur.? Onderstaande tips van Mooiweer gelden niet voor elk kind, benadrukt ze. ?Je moet echt kijken naar wat jouw kind wel en niet aankan.?


Tien tips:

 
Tip 1:

Verstop de folders van de speelgoedketens die in de brievenbus vallen. Geef ze op een geschikt moment aan je kind, liefst zo laat mogelijk.


Tip 2:

Overweeg om het Sinterklaasgeheim te onthullen. Dat kan voor problemen zorgen met  leeftijdsgenootjes die het geheim nog niet kennen, maar als  je denkt dat jouw kind er veel rust door krijgt, is het misschien toch de moeite waard. Sommige kinderen worden heel angstig of onrustig van het idee dat Sinterklaas ?s nachts over het dak loopt en dat Pieten elk moment door de schoorsteen naar binnen kunnen komen.


Tip 3:

Maak vooraf samen met je kind een ?Sinterklaasdraaiboek?. Houd je consequent aan deze planning. Gebruik indien nodig pictogrammen om de planning te visualiseren.


Tip 4:

Wees concreet. Zeg bijvoorbeeld niet: ?Straks gaan we naar de intocht?, maar noem het tijdstip.


Tip 5:

Laat je kind zo min mogelijk Sinterklaasprogramma?s zien op de televisie. Het wordt op school, op straat en in winkels al genoeg met het feest geconfronteerd.


Tip 6:

Laat je kind niet meer dan twee à drie artikelen op zijn verlanglijstje zetten. Sommige kinderen zetten wel heel erg veel dingen op het lijstje en dan valt het resultaat zwaar tegen. Anderen vinden het al heel moeilijk om drie dingen te kiezen.


Tip 7:

Koop vooraf samen met je kind de cadeautjes en pak ze ook samen in. Laat je kind eventueel ook zelf het papier kiezen zodat het weet: die blauwe pakjes, die zijn van mij. Indien het Sinterklaasgeheim nog niet is onthuld, kan je bijvoorbeeld zeggen: ?Sinterklaas heeft gebeld en hij heeft mij aangeraden om alvast zelf de cadeautjes te gaan kopen omdat hij denkt dat jij dat prettiger vindt.?


Tip 8:

Beperk het schoenzetten tot één à twee keer.  Koop het schoencadeautje vooraf samen.


Tip 9:

Vraag aan school of je kind zich aan het feest mag onttrekken als het hem teveel wordt. Het is fijn voor je kind als school vooraf een rustige plek aanwijst waar het dan heen kan gaan. Vraag of het daar gewoon zijn snoep en zijn cadeau kan krijgen. Denk je dat jouw kind echt beter thuis kan blijven als Sinterklaas langskomt op school, vraag dan verlof aan.


Tip 10:
 

Laat je kind weten dat Sinterklaas op 6 december ook weer weggaat. Neem dat moment ook duidelijk vooraf op in de planning.


Door Julie Wevers

 

 Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden